Arrangemang
12 januari 2020
Fyra nya medlemmar
bland de 34 vinnarna

Det blev ännu en succé för visningen av konsten i vårt medlemslotteri. Till Galleri Lucifer kom 287 personer, under lördagen och söndagen, för att se vinsterna som köptes in under 2019. Det var 50 fler som kom, än året innan.
Dragningen av vinsterna lockade ett fullsatt Odeon på söndagseftermiddagen och till den efterföljande mycket goda buffén på Scandic Billingen kom 81 personer, även det rekord.
Bland de 34 vinnarna var det fyra nya medlemmar, tala om nybörjartur!
Konstföreningen fick 73 nya medlemmar förra året och har nu totalt 646. En ökning med åtta medlemmar från året innan.
Vinnarna presenteras under vinjetten Vinnare 2019. De får välja sin vinster i den ordning de vann, på Galleri Lucifer på söndag.
Barbro Furhoff, Eva Brodén, Karl-Gustav Larsson och Agneta Wahlbom besökte Galleri Lucifer och tittade på konsten som lottades ut i medlemslotteriet. Foto: Ulla Andersson
Ett fullsatt Odeon följde den spännande dragningen på Odeon. Denna gång fanns nio av vinnarna på plats. De övriga fick brev med det glada budskapet hemskickat.
Styrelsen informerar:
Jan Gustafson på landshövdingemiddag

Vi såg ett upprop i lokaltidningen SLA av dåvarande kommunfullmäktiges ordförande Conny Brännberg (KD). Han sökte två Skövdebor att bjuda in till middag hos landshövding Anders Danielsson. Vi tyckte att en person som gjort mycket förtjänstfulla insatser för samhället var vår tidigare ordförande Jan Gustafson. Brännberg fick många förslag och valde två, bland dem Jan.
Den 15 oktober åkte därför Jan med hustru Britt till Mariestad och deltog i den högtidliga, och mycket trevliga, middagen. Landshövdingen höll tal och gav Jan dessa rader:

»Jan Gustafson brinner för konsten och har under många år varit engagerad i Skövde Allmänna Konstförening, där han varit ordförande 2006–2018.

Föreningen arrangerar resor till utställningar och konstnärer, inbjuder till föredrag och mycket annat. Jan har varit drivande bakom flera fantastiska utställningar som har lyft Skövde. Under Jans ledning har föreningen utvecklat ett nära samarbete med kommunen och näringslivet, och föreningen har donerat verk till konstmuseets samlingar.«4 april 2019
Kulturhuset med arkitekturkritikern Mark Isitt

Skövde Allmänna Konstförening arrangerade torsdagen den 4 april två stycken aktiviteter i Kulturhuset med arkitekturkritikern Mark Isitt.  Han är en av kultursveriges kunnigaste röster vad gäller bl a arkitekturfrågor.  Klockan 15.00 var det ett panelsamtal för i första hand fackfolk mellan Claes Waxberg och Mark Isitt under rubriken ”Vart tog arkitekten vägen”.  70 personer lyssnade och ställde frågor.  Kl 18.00 var det ett föredrag för allmänheten om Skaraborg.  Mark Isitt har rest runt till 15 kommuner i Skaraborg och han gav ”ris och ros” åt byggnader, städer och platser.  65 personer deltog.
 23 mars 2019:
Succé för invigningen av utställningen om Hans-Erland Heineman

SAK:s styrelsemedlemmar Kerstin Lorentz, Nicolas Krizan, Jan Gustafson och Heinemanbeundraren Leif Spetz har gjort utställningen ”Heineman 100 år”. Här flankerar de invigningstalaren Gert Wingårdh.
Gert Wingårdh signerade utställningen på en av skärmarna.

Det var ”knôkatjockt” i Konstmuseet med drygt 230 besökare.

Oh wow vilken succé det blev vid invigningen av vår utställning om Hans-Erland Heineman!
Drygt 230 personer kom till Konstmuseet för att se minnesutställningen ”Heineman 100 år” och för att  lyssna på invigningstalaren arkitekten Gert Wingårdh. Han bodde sina första elva år i Skövde, bland annat i en villa ritad av Heineman.
En timma senare samlades alla i Frejasalen för att höra Gert Wingårdh berätta om sitt kontors imponerande arkitekturgärning. De har erhållit fem Kasper Sahlin-pris, ett svenskt arkitekturpris.
I år är det 100 år sedan Hans Erland Heineman föddes (1919-2003). Han var inte bara arkitekt utan även konstnär och skribent. SAK hedrar honom i en stor utställning, under temat ”c/o Konstmuseet” där vi har två rum i Konstmuseet och en plats i Stadsbiblioteket. Utställningen pågår till och med den 19 maj.
I utställningen berättas det om vem Hans-Erland Heineman var och det visas exempel på många av hans verk: Kulturhuset i Skövde, Billingehus och Sankt Lukas kyrka, Centrumhuset i Götene, Hotell Bellevue i Hjo, Volvohuset i Skövde, Sankt Johannes kyrka i Hentorp samt vårdcentralen där, Sparbanken, Nordeahuset och privatvillor i Skövde. Han ritade även, tillsammans med Bo Boustedt, 150-tal grundskolor.
Hans-Erland var även konstnär och flera av hans verk är med på utställningen samt hans skrifter, på Stadsbiblioteket, bland annat några av de minst 150 ”Understreckare” han skrev i Svenska Dagbladet.
Det är SAK:s Jan Gustafson, Nicolas Krizan och Kerstin Lorentz tillsammans med Heineman-beundraren Leif Spets, som har sammanställt utställningen. Kerstin Lorentz har även skrivit den lilla boken om Heineman. Utställningen ska senare ut på turné, bland annat till Götene och eventuellt till Arkitekturmuseet i Stockholm.

13 januari 2019:
Konstutlottningen fyllde Odeon

Lottdragningen av våra vinster bland 2018 års konstinköp lockade storpublik till Odeon. Salongen var nästan helt fylld då 140 personer bänkat sig och spänt väntade på att deras medlemsnummer skulle dras i tombolan.
Totalt vann 37 medlemmar, bara 6 av dem var i salongen, men alla får brev om den glada händelsen hemskickad. Vinnarna får välja bland 38 konstverk, den som vann sist får välja mellan två verk. Se alla vinnare under fliken ”Vinnare/vinster”.
På söndag, den 20 januari, väljer vinnarna verk i den turordning som de vann.
All konst visades i Galleri Lucifer under lördagen och söndagen och här noterades ett nytt rekord på 236 besökare!
Lottdragningen i Odeon inleddes med att ordförande Nicolas Krizan berättade om alla resor vi ska göra under våren och inte minst – minnesutställningen ”Hans Erland Heineman 100 år” som vi arrangerar tillsammans med Konstenheten i Konstmuseet 23 mars – 19 maj. Utställningen invigs av arkitekt Gert Wingårdh och den 4 april ger journalisten Mark Isitt sin syn på Skövde.

Grattis Jan till årets Honorärspris 2018

Vid Kulturgalan i Skövde, den 4 december, kallades Jan Gustafson upp på scenen och tilldelades årets Honorärspris!
- Jag fick en inbjudan några veckor innan och upplysningen att något skulle hända, men visste inte alls vad, säger han med ett stort leende.
Så plötsligt, under middagen där nästan 500 personer deltog, kallades han upp på scenen och fick ta emot ett diplom, blommor samt ett tungt paket. Det innehöll en magnifik svart skål med guldmålad insida, skapad av keramiker Marie Beckman.
Jan var SAK:s ordförande under tolv år, fram till i våras då han lämnade över till Nicolas Krizan, men Jan är kvar i styrelsen.
Kulturnämndens Claës Beckman (M) berättade om Jans entusiastiska arbete i vår förening samt  hans arrangemang av flera stora utställningar med lokala konstnärer och överlämnade diplomet. 
Texten lyder:

DIPLOM
Skövde kommun vill gratulera Jan Gustafson som får årets honorärspris 2018.

Under Jan Gustafsons mångåriga ledning har Skövde Allmänna Konstförening vuxit i medlemsantal och breddat samarbeten både med det offentliga och näringslivet.
Jan har inspirerat till resor både i rummet – runt i Europa – och för själen med en vision av en universell gemensam värld av konst.

Undertecknat av
Kaj-Eve Enroth, Kultur och fritidsnämndens ordförande, Skövde kommun


Utlottningen 21 januari 2018  
Vinnarna valde sina verk

De 37 vinnarna i vårt medlemslotteri har nu valt sina vinster. Förstapristagaren Helena Bucht blev mycket glad över en litografi av Karl Axel Pehrson. Andrapristagaren Joakim Wendt, till vänster, valde en akvarell av Brittmarie Hero och tredjepristagaren Ingvar Carlsson tog en litografi av Lenny Clarhäll.


Full koncentration under vinstdragningen. Från vänster: Bengt Skoglund, Jan Gustafson, Maud Bjerklinger, Ann Wiking Ståhl och Ulla Andersson.


Skövde Allmänna Konstförening var representerade på Friskvårdsdagen på Billingehus den 3 september 2017.
Vi arrangerade i likhet med föregående år en konstquiz, där man skulle para ihop konstverk med kända konstnärer.

Rätt svar i quizen var: 7 Louise Bourgeois, 5 Henry Matisse, 4 Lena Cronqvist, 3 Edward Munch, 6 Ulrica Hydman Vallien och 2 Salvador Dali.

Rätt svar på utslagsfrågan, hur många medlemmar föreningen hade på Friskvårdsdagen, var 623. Vinsterna är 2 tavlor samt en exklusiv konstbok.

Många tävlade och vinnarna blev:
1. Claes Stymne som gissat på 612 medlemmar
2. Olle Furuhed som gissat på 647 medlemmar
3. Elias Ersson som gissat på 649 medlemmarDONATION TILL KONSTMUSEET
Vi i Skövde Allmänna Konstförening har donerat ett verk av Eva Ström Svensson till Konstmuseet i Skövde. Det är oljemålningen ”Stilla liv” som vi köpte in under hennes utställning, vilken vi arrangerade inom projektet C/O Konstmuseet, 21januari – 26 mars 2017.
– Vi har följt Eva länge och imponerats av att hon är så konsekvent i sitt konstnärskap, så vi enades om den här tavlan och tycker att skulle platsa bra i samlingen. Det sade vår ordförande Jan Gustafson till SLA, Skaraborgs Allehanda, vid överlämnandet.
Konstchef Thomas Oldrell tackade varmt och tillade att det Eva gör är avundsvärt för många, att hitta ett konstnärskap där man kan vara hela livet. Hon har identifierat sitt objekt och sin drivkraft.
Föreningen har dock inte betalat för verket utan hela beloppet är generöst donerat av tre goda konstvänner Christer Rapp, privat, samt Inger Landgren på CEJN Norden AB och Arne Lorentzon AB.
Konstföreningen har donerat flera verk till Konstmuseet, bland annat Lenny Clarhälls skulptur ”Terra Africa”. Det var i samband med vårt 70-årsjublieum, 2010, då vi arrangerade en utställning med Lenny Clarhäll på Konstmuseet.
Vår ordförande Jan Gustafson och konstnär Eva Ström Svensson lämnade över vår donation ”Stilla liv” till konstchef Thomas Oldrell.
VERNISSAGE FÖR EVA STRÖM SVENSSON
Skövde Allmänna Konstförenings utställning, c/o Konstmuseet, med Eva Ström Svensson lockade drygt 100 besökare på vernissagedagen. Eva är stillebenkonstnär visar ”Still life” från den 21 januari till och med den 26 mars 2017.
SAK:s ordförande Jan Gustafson hälsade Eva välkommen och kulturjournalisten Bo Borg, som skrivit en bok om Eva, berättade om hennes konstnärskap.
– Jag vill ha lugn stämning i mina målningar. Jag trivs i det meditativa, förklarar Eva.
Bo Borg förstärker: Det finns en värme i målningarna som bara stor målarskicklighet och konstnärlighet i kombination med inlevelseförmåga och engagemang kan skapa. Hon vill någonting mer än att "bara" avbilda. Hon är trogen sina ögon, men också sitt bildkunnande och sin vision.
 

Eva är född i Göteborg, 1948, och när hon var tre år flyttade familjen till Kanada och senare till USA.
1969 flyttade hon tillbaka till Sverige och efter flera konstskolor i USA gick hon på Hovedskous målarskola i Göteborg och på Valands konstskola 1970–75.
1970 träffade hon sin man konstnären Jan-Eric Svensson och tillsammans med de två döttrarna flyttade de till Lundsbrunn 1975. Sedan dess har båda varit yrkesverksamma konstnärer.  Eva har många separat- och grupputställningar bakom sig. Hon är representerad på Borås, Skövde och Göteborgs konstmuseer, Statens konstråd samt i flera landsting och kommuner. Hennes offentliga arbeten finns bland annat på sjukhuset i Falköping, kommunhuset i Degerfors på äldreboenden i Götene, Lidköping och Degerfors.

 
Bildtexter: Målningen ”Uppställning med klocka” av Eva Ström Svensson har SAK köpt in till Medlemslotteriet.  Kulturjournalisten Bo Borg har skrivit en bok om Eva. Drygt 100 personer kom på vernissagedagen, Eva Ström Svensson står längst till höger i bilden.


KONSTLOTTERI   
Skövde Allmänna Konstförening har hållit sitt årliga konstlotteri med vinster inköpta under 2016. Bland de 32 verken fanns en skulptur av Henrik Allert, en kraftfull målning av Jan-Erik Svensson och en unik glasvas av Eva Ullberg. Samtliga verk visades under lördagen och söndagen på Galleri Lucifer och den utställningen lockade drygt 200 medlemmar och konstvänner.
Dragningen i lotteriet skedde inför 124 medlemmar i Odeon. Efteråt följde en middag på Scandic Billingen med 85 deltagare.
Av de 32 verken lottades 31 verk ut, så att även den sista vinnaren har möjlighet att välja. Medlemmarna vinner på sina medlemsnummer vilka dras som lotter i en tombola. Vinnarna får en vecka senare välja fritt bland verken i den ordning som de har vunnit. Inga priser meddelas på verken utan alla väljer fritt ur hjärtat.
Skövde Allmänna Konstförening var representerade både på Seniormässan på Valhall och Friskvårdsdagen på Billingehus i september 2016.  Vi arrangerade då en frågequiz, där man skulle para ihop 6 konstverk med 6 kända konstnärer.  Vinsterna var 2 konstverk ifrån varje arrangemang.  Utslagsfrågan var hur många medlemmar vi var i föreningen den 4 september.  Rätt svar var 614 medlemmar.  Många hundra tävlade och vinnarna blev:
Friskvårdsdagen
1. Anita Stymne som gissat på 604 st
2. M Abelsson som gissat på 580 st
Seniordagen 
1. Åke Anerwik som gissat på 643 st
2. Maj-Lis Johansson som gissat på 675 st                                                                                    
I mars 2015 anordnade Skövde Allmänna Konstförening en utställning med grafikern och skulptören Berndt Jutemar vilken han kallar "I min egen tid".  Utställningen genomfördes med Konstenhetens nya koncept c/o Konstmuseet.
På bild är Jan Gustavsson, Berndt Jutemar och ordföranden i Västra Götalandsregionens kulturnämnd Conny Brännberg, som invigde utställningen. Konstchef Thomas Oldrell och vår ordförande Jan Gustavsson framför konstföreningens donation till Skövde Kulturhus i samband med deras 50 års jubileum 2014. Donationen är en glasskulptur av Henrik Allert och finns att beskåda i Konstmuséet. Skulpturen heter ”I Universum”. I den massiva glasmassan ser man evighetens vintergata i ett ändlöst bubbelmönster.
Bertil Vallien framför sin glasskulptur som kommer att vara med i 2014 års medlemsutlottning.  Dragning sker i mitten av januari 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.