fredag 6 april 2018

Välkommen till Skövde Allmänna Konstförening


Skövde Allmänna Konstförening
Program hösten 2018
Konstvän!

Efter en osedvanligt het och torr sommar kommer en höst fylld av konstnärliga möjligheter. Redan i augusti är det dags för den sedan tidigare utannonserade och fullbokade resan till Hälsingland.

I september gör vi sedan både ett kvällsbesök hos Mercedes Murat i Istrum och en lördagsresa till Stola herrgård på Kålland plus Vigrum KonstForm/Krog & Kafé i Hovby utanför Lidköping.

Månaden efter blir det ännu en lördagsutflykt, denna gång till Anja Larsson och Håkan Bergsten i Norra Lundby. Vi passar samtidigt på att se den nya byggnaden vid närbelägna Naturum Hornborga.
 
I november är det så dags för en helg i Stockholm där Nationalmuseum äntligen nyöppnar efter hela fem års renovering. Under huvudstadsbesöket besöker vi dessutom Sven-Harrys, Hallwylska, Millesgården – och Nya Karolinska Sjukhuset!

Höstprogrammet innehåller även en visning av den omtalade konstfilmen »Hitler versus Picasso« – missa inte den!

Som vanligt uppmanar vi dig att snabbt anmäla dig till de aktiviteter du vill vara med på. De kan bli fort fullbokade, vet vi av erfarenhet.

 Nicolas Krizan, ordförandeJan lämnade över till Nicolas
Jan Gustafson som har varit vår ordförande i tolv år, slutade vid årsmötet den 5 april och lämnade över till vår vice ordförande Nicolas Krizan.
Årsmötet var mycket välbesökt och lockade 40 medlemmar! 
Alla som betalat in sin medlemsavgift före den 1 mars deltar i ett lotteri.  I år vanns det av Lilian Helgeson som får en tavla av Karl-Axel Pehrson och Freddie Johansson som får en tavla av Norbert Robles. 
Jan Gustafson förklarar att han slutar av åldersskäl, fyller 79 år i sommar. Han lämnar dock inte styrelsen helt utan är kvar ett år till som ersättare.

Jan har satt stor prägel på Skövde Allmänna Konstförening och bland annat arrangerat utställningar men framförallt har han inspirerat styrelsen till att ordna många resor både i Sverige och utomlands samt besök hos konstnärer.
Jan har bland annat tagit initiativ till fyra utställningar i Skövde Konstmuseum och Konsthall och visat Lenny Clarhäll, Henrik och Gerd Allert, Berndt Jutemar och Eva Ström Svensson.
– Jag har verkligen inte gjort allt själv, säger han. Jag poängterar att det varit ett teamwork. Som ordförande har det varit ett stort nöje och enkelt att leda föreningens arbete eftersom hela styrelsen är synnerligen kunnig. Vi är ett väl sammansvetsat team.
Jan efterträdde Anders Boström 2006 och var dessförinnan vice ordförande i fem år. Nu blir Nicolas Krizan ordförande och han har varit med i styrelsen i minst 20 år.
Utlandsresorna tog fart under Jans ledning, inspirerade av tidigare ordförande Stig Seipels ledning då en resa gick till Kina med omkring hundra medlemmar och en resa till Prag under Anders Boströms tid.

 Många utlandsresor
– De gav oss blodad tand att fortsätta. Därefter har vi genomfört många utlandsresor till platser som Berlin, Madrid, Provence, Paris, Barcelona, Rom, Krakow, Amsterdam och Helsingfors.
Jan var också med att initiera ett närmare samarbete med Konstenheten på den tiden då Lena Holmstrand Kreuger var chef.
– 2009 när Ingemar Arnesson efterträdde Lena Holmstrand Kreuger föreslog han ett nytt samarbete med SAK som fick namnet Månadens Konstnär. Det gav konstutövare från Skaraborg en möjlighet att i liten skala ställa ut i Konstmuseet. Tillsammans föreslog vi utställare, Konstenheten stod för hängning och vi stod för vernissage och vernissageprat.
Totalt blev det drygt 30 konstnärer som fick denna möjlighet att visa sin konst. Ett mycket uppskattat projekt bland konstutövarna i Skaraborg.
– Att Månadens Konstnär gick i graven beklagar vi som förening, och inte minst konstutövarna, djupt.
Lenny Clarhäll
När SAK fyllde 70 år, 2010, tog vi initiativ till att arrangera en utställning med skulptören Lenny Clarhäll, född i Timmersdala 1938.
– Vi visade i Konstmuseet bilder, texter, skisser, modeller och, för några verk, delar ur originalverken till tio av hans kanske mest kända offentliga utsmyckningar. Ett roligt projekt där främst Åke Eriksson, Björn Dahlberg, Nicolas Krizan, Ann Wiking och jag var inblandade. Vi hyrde en stor skåpbil och svarade för hämtning och lämning av objekten främst hos konstnären i Hölö, Södermanland.
Gerd och Henrik Allert
Några år senare, 2013, genomdrevs ett projekt som legat Jan personligen varmt om hjärtat, en stor retrospektiv utställning med Gerd och Henrik Allert i Konsthallen. Något som aldrig kommit till stånd trots deras stora framgångar nationellt och i Henriks fall även internationellt.
– Efter en hel del påtryckningar från föreningen fick vi klartecken från Ingemar Arnesson som då var konstchef.  Det var ett intensivt men roligt förberedelsearbete. I ett antal möten med Henrik lokaliserade vi tillsammans intressanta objekt.
Styrelsen var av ekonomiska skäl tvungen att hålla sig till Västra Götaland. Jan åkte tillsammans med Skövde Flyttningsbyrå och hämtade upp objekt och svarade även för återlämnandet efter utställningens slut.
– Men det var sorgligt att Gerd inte fick uppleva utställningen då hon gick bort redan 2010.
 Allt arbete var mödan värt. Det blev besökssuccé. Omkring 5 000 personer såg utställningen och väldigt många var från andra delar av landet.
– Detta projekt är jag mest stolt för att SAK genomförde under min tid som ordförande.
Berndt Jutemar
Konstchef Thomas Oldrell införde sedan ett projekt som innebar samarbete med utomstående aktörer under namnet c/o Konstmuseet. Där fick SAK möjlighet 2015 att vara aktör och valde då att hedra ett viktigt konstnärskap – Berndt Jutemar med en retrospektiv utställning 2015, samma år som han fyllde 85.
Förra året, 2017, var det dags igen att genom c/o Konstmuseet uppmärksamma ett annat intressant konstnärskap – Eva Ström Svensson. Hon bor i Lundsbrunn och är gift med konstnär Jan-Erik Svensson.
– Föreningen har haft glädjen att ha goda kontakter med näringslivet i Skövde, poängterar Jan. Vi har fått bidrag till finansiering av utställningar och även inköp av konstverk som föreningen ansett vara viktiga för Konstmuseets samlingar och därför skänkt som gåvor.  Nämnas kan en skulptur av Lenny Clarhäll, en skulptur av Lena Cronqvist, en färglitografi av Jörgen Fogelqvist, en glasskulptur av Henrik Allert och en målning av Eva Ström Svensson.
Vinster ställs ut
Något annat som har glatt honom under ordförandetiden är att SAK har fått låna Galleri Lucifer och där, under professionella förhållanden, ställt ut årets inköpta konst. Detta tack vare en välvillig inställning av galleristen Rune Lindström.
– Via vår hemsida kan vi visa alla verk som köpts in under året. Det är inte gratis att publicera bilder på nätet därför är vi medlemmar i BUS, Bildupphovsrätt, men det är värt pengarna. Via hemsidan har vi också bättre möjlighet att hålla medlemmarna à jour med vad som händer.
– Att Nicolas Krizan nu övertar ordförandeskapet är något som både jag och hela styrelsen är mycket nöjda med. Han är kunnig och erfaren och jag vill önska honom lycka till i arbetet.
Ulla AnderssonInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.